Bahasa: EN | BM |

5 Bahan Binaan Yang Biasa Digunakan Dalam Pembinaan

Industri pembinaan menggunakan pelbagai bahan binaan untuk pelbagai aspek binaan rumah. Arkitek berunding dengan jurutera struktur tentang keupayaan menanggung beban bahan yang mereka reka bentuk, dan bahan yang paling biasa ialah konkrit, keluli, kayu, batu dan batu. Setiap satu mempunyai kekuatan, berat dan ketahanan yang berbeza, yang menjadikannya sesuai untuk pelbagai kegunaan. Terdapat piawaian kebangsaan dan kaedah ujian yang mengawal penggunaan bahan binaan dalam industri pembinaan, supaya ia boleh dipercayai untuk menyediakan integriti struktur. Arkitek juga memilih bahan berdasarkan kos dan estetika.

Bahan binaan biasanya dikategorikan kepada dua sumber: semula jadi dan buatan manusia. Bahan seperti batu dan kayu adalah semula jadi, dan konkrit, batu dan keluli adalah buatan manusia. Tetapi kedua-duanya mesti disediakan atau dirawat sebelum digunakan dalam pembinaan. Berikut adalah senarai bahan binaan yang biasa digunakan dalam pembinaan.


1. KELULI
Keluli ialah aloi logam daripada besi dan karbon dan selalunya bahan pengaloi lain dalam komposisinya untuk menjadikannya lebih kuat dan lebih tahan patah daripada besi. Keluli tahan karat menahan kakisan dan pengoksidaan kerana kromium tambahan dalam solekan mereka. Kerana ia sangat kuat berbanding dengan berat dan saiznya, jurutera struktur menggunakannya untuk rangka kerja struktur bangunan moden yang tinggi dan kemudahan perindustrian yang besar. Beberapa kualitinya termasuk:
 • Keluli mempunyai nisbah kekuatan-ke-berat dan kekuatan-ke-saiz yang tinggi.
 • Ia kos tinggi berbanding logam lain. Jurutera struktur boleh berunding untuk memilih saiz yang paling menjimatkan kos untuk digunakan di dalam rumah untuk menyokong beban sebenar pada bangunan.
 • Keluli adalah kurang memakan masa untuk dipasang daripada konkrit.
 • Ia boleh dipasang di mana-mana persekitaran.
 • Keluli boleh terdedah kepada kakisan jika dipasang atau diselenggara dengan tidak betul
Krom, emas dan perak biasanya digunakan untuk kemasan atau hiasan kerana ia tidak mempunyai kekuatan tegangan keluli.2. KONKRIT
Konkrit ialah bahan komposit yang diperbuat daripada agregat halus dan kasar (fikir kerikil, batu hancur, konkrit kitar semula, dan agregat geosintetik) yang diikat bersama oleh pengikat cecair seperti simen yang mengeras atau menyembuhkan dari semasa ke semasa. Simen Portland adalah jenis simen yang paling biasa, dan merupakan serbuk halus, yang dihasilkan dengan memanaskan bahan batu kapur dan tanah liat di dalam tanur dan menambah gipsum. Jadi konkrit simen Portland terdiri daripada agregat mineral, diikat dengan simen Portland dan air. Selepas dicampur, simen mengeras atau menjadi bahan seperti batu yang kita anggap sebagai konkrit.

Atribut konkrit:
 • Kekuatan berbeza-beza bergantung pada campuran. Pembekal kepada industri konkrit biasanya menyediakan bahan yang digunakan untuk konkrit mereka dan menguji campuran konkrit untuk kekuatannya.
 • Konkrit boleh dituangkan ke dalam bentuk untuk mengambil hampir apa-apa bentuk dan mengeras menjadi bahan yang serupa dengan batu.
 • Ia mengambil masa sekurang-kurangnya tujuh hari untuk menyembuhkan, jadi jurutera dan arkitek mesti mengambil kira masa pengerasan itu apabila mereka merangka jadual bangunan untuk pembinaan konkrit.
 • Fleksibiliti, kos, dan kekuatannya menjadikannya bahan yang ideal untuk asas rumah. Memandangkan ia boleh membawa beban yang berat dan menahan daya dari persekitaran sekeliling, asas rumah konkrit adalah perkara biasa.
 • Untuk meningkatkan kekuatan tegangan konkrit, jurutera sering merancang untuk diperkukuh dengan rod keluli atau bar (rebar).


3. KAYU
Antara bahan binaan tertua, atau mungkin tertua, kayu telah digunakan selama beribu-ribu tahun dan mempunyai ciri-ciri yang menjadikannya bahan binaan yang ideal—walaupun pada zaman bahan kejuruteraan dan sintetik.

Untuk kegunaan pembinaan, kepingan kayu dibina dengan mesin dan dipotong mengikut dimensi standard, seperti 2"x4" (1.5"x3.5" sebenar) dan 2"x6," (1.5"x5.5" sebenar) supaya ukurannya boleh difaktorkan dengan tepat ke dalam pelan bangunan—ini dikenali sebagai kayu dimensi. Kayu dalam saiz yang lebih besar biasanya dirujuk sebagai kayu atau rasuk dan sering digunakan untuk membina kerangka struktur besar seperti jambatan dan bangunan berbilang tingkat.

Sesetengah spesies pokok lebih baik untuk beberapa kegunaan dan untuk kegunaan dalam sesetengah iklim berbanding yang lain. Jurutera dan arkitek struktur boleh menentukan jenis kayu yang sesuai untuk projek pembinaan.
 • Ia mudah didapati dan sumber semula jadi yang menjimatkan.
 • Kayu agak ringan dan mudah diseragamkan saiznya.
 • Ia memberikan penebat yang baik, itulah sebabnya ramai arkitek dan jurutera suka menggunakannya untuk rumah dan bangunan kediaman.
 • Kayu mempunyai kekuatan tegangan yang tinggi—mengekalkan kekuatannya semasa membongkok—dan sangat kuat apabila dimampatkan secara menegak.
 • Kerana ia ringan dan perlu dirawat tekanan untuk bersentuhan dengan tanah di sekeliling, kayu adalah pilihan yang kurang popular untuk asas atau dinding bawah tanah. (Walau bagaimanapun, asas kayu kekal, yang dikenali sebagai PWF, semakin mendapat tarikan dalam kalangan pembina berkat ruang hidup bawah tanah kayu yang hangat dan menarik yang mereka tawarkan.) Lebih kerap, rumah berbingkai kayu biasanya mempunyai konkrit bertetulang atau asas jeti dan rasuk.


4. BATU
Bahan binaan tahan lama yang tersedia adalah yang telah ada di sini selama beribu-ribu tahun: batu. Malah, bangunan paling kuno yang masih wujud di dunia diperbuat daripada batu. Ia mempunyai banyak kelebihan, walaupun jurutera dan arkitek mesti membuat beberapa pertimbangan khusus apabila merancang bangunan menggunakan batu.
 • Dinding batu kering yang diperbuat daripada batu padat telah digunakan selama beribu-ribu tahun. Bentuk mortar yang berbeza kemudiannya digunakan untuk menyatukannya.
 • Kerana ia sangat padat, batu boleh menjadi sukar untuk digunakan kerana beratnya dan kesukaran untuk mengalihkannya.
 • Batu bukanlah penebat yang cekap, kerana sukar untuk memanaskan badan.
 • Pelbagai jenis batu adalah terbaik untuk kegunaan yang berbeza. Sebagai contoh, batu tulis tahan api. Granit adalah salah satu batu yang paling keras dan salah satu produk paling tahan lama yang ada; orang Inca menggunakan batu kapur atau granit untuk membina bangunan mereka yang sangat kukuh.


5. BATA/MASONRY
Pembinaan batu menggunakan unit individu (seperti batu bata) untuk membina struktur yang biasanya diikat bersama oleh sejenis mortar. Dari segi sejarah, bata tanah liat dibentuk dalam acuan dan dibakar dengan tanur. Unit batu yang paling kuat dan paling biasa digunakan sekarang ialah blok konkrit, yang mungkin diperkuat dengan keluli. Kaca, bata, dan batu semuanya boleh digunakan dalam struktur batu.
 • Masonry tahan lama dan tahan api.
 • Kaedah pembinaan ini mampu menahan beban mampatan, yang menjadikannya bahan yang baik untuk dinding galas beban.
 • Diperkukuh dengan konkrit, atau digabungkan dengan konkrit bertetulang, batu boleh menyokong bangunan berbilang tingkat, dan boleh menjadi pilihan yang menjimatkan.
 • Walaupun ia merupakan kaedah yang kukuh untuk digunakan dalam pelbagai jenis pembinaan, pemasangan batu yang berkekalan boleh bergantung pada kualiti mortar dan mutu kerja.

05 Oct 2022